-ads3-

Perimet dhe zarzavatet me gjethe janë makthi i çdo njeriu që vendos t’i gatuajë… Spinaqi, marule, zarzavate: janë përbërës për shumë pjata, janë të ushqyeshme dhe të shëndetshme. Megjithatë, është aq e vështirë për t’i larë siç duhet, saqë i shmangim ose preferojmë zgjidhje të produkteve të ngrira.

Pse duhet t’i lajmë mirë

Perimet dhe të gjitha perimet jeshile janë të prirura ndaj dëmtuesve dhe insekteve të ndryshme. Kjo është arsyeja pse përdoret një sasi e madhe e pesticideve. Në të njëjtën kohë, është shumë e lehtë për to të mbledhin papastërti në gjethet ose kërcellet e tyre.
Larja e duhur është e nevojshme për të mbrojtur trupin tonë nga substancat e rrezikshme të pesticideve, si dhe nga papastërtitë natyrore të tokës.

Cilat janë hapat që duhen ndjekur për larjen e duhur të perimeve:

– Vendosni zarzavate me gjethe nën rubinet për një shpëlarje të shpejtë fillestare sapo të ktheheni në shtëpi nga dyqani ushqimor ose supermarketi. Pjesa më e madhe e papastërtive mblidhet në kërcell, ndaj sigurohemi që t’i heqim menjëherë. Nëse nuk doni t’i hidhni, mund t’i lani veçmas dhe t’i ruani për t’i përdorur më vonë në lëngjet e perimeve ose receta të tjera.

– Kontrollojmë gjethet. Nëse ka copa që kanë filluar të nxihen, atëherë i hedhim. Më pas copëtoni zarzavatet për ta bërë më të lehtë procesin.

– Vendosini zarzavatet në një tas të madh sallatë të mbushur me ujë dhe përziejini për pak.

– Më pas, i kalojmë në një enë tjetër ku kemi shtuar ujë me kripë dhe i lëmë të paktën 20 minuta. Pasi të kenë kaluar 20 minuta i kullojmë në një kullesë duke i lënë të thahen në peshqir ose letër kuzhine. Për larje më të plotë, mund të përdorim në mënyrë alternative uthull ose sodë buke.

– Nëse nuk është koha për të gatuar, atëherë pasi sigurohemi që janë tharë, i vendosim në enë të veshura me letër kuzhine. I ruajmë në frigorifer për 7-10 ditë.