Demenca, një gjendje që përfshin humbjen e kujtesës, pamundësinë për të folur, për të zgjidhur problemet dhe për të menduar, prek rreth 55 milionë njerëz në mbarë botën.

Edhe pse mund të ndodhë për shkak të faktorëve që ne nuk mund të ndikojmë – mosha apo gjenetika – mënyra jonë e jetesës mund të luajë një rol shumë të rëndësishëm në menaxhimin e kësaj gjendje, transmeton portal arbresh.info

Dhe ndërsa shumica prej nesh janë të përqendruar në ushqimin adekuat dhe aktivitetin fizik, gjë që është e rëndësishme, zgjedhja e pijeve të duhura që ndikojnë në shëndetin tonë kognitiv nuk duhet neglizhuar.
Çaj natyral

Ka shumë lloje dhe shije çajrash, por çajrat nga speciet me gjelbërim të përhershëm Camellia sinensis janë treguar se përmirësojnë shëndetin e trurit në një mënyrë mbresëlënëse. Llojet e çajit të tillë – i zi, jeshil dhe i bardhë – përmbajnë përbërës natyralë me veti antioksiduese të quajtura flavonoidë, si dhe aminoacidin L-theanine.

Sipas të dhënave të paraqitura në Simpoziumin e Gjashtë Shkencor Ndërkombëtar për Çajin dhe Shëndetin e Njeriut, pirja e tyre mund të mbështesë funksionet njohëse. Ka prova që sugjerojnë se konsumimi i çajit jeshil mund të zvogëlojë rrezikun e demencës, sëmundjes Alzheimer dhe dëmtimit kognitiv.

Sipas një studimi të publikuar në Translational Psychology, ata që pinë çaj kanë 16 për qind më pak gjasa të zhvillojnë demencë në krahasim me ata që nuk pinë çaj.

Lëngjet natyrale

Lëngu i portokallit, pse prej frutave tjera mund të ndihmojë në mbajtjen në formë të kujtesës. Duke zgjedhur lëngun natyral të portokallit në vend të pijeve me shijen e këtij fruti me sheqerna të shtuara, mund të stimuloni trupin me lëndë ushqyese që mbështesin shëndetin e trurit, duke përfshirë flavonoidet, vitaminën C, tiaminë dhe vitaminën B6.

Të dhënat tregojnë se të rriturit e shëndetshëm të moshuar që pinin këtë lloj lëngu arritën rezultate më të mira në testet e kombinuara të funksionit kognitiv global në krahasim me grupin e kontrollit.

Një studim ka gjetur se marrja e flavonoideve përmes lëngjeve të gjetura kryesisht në agrume u shoqërua me një shans të reduktuar prej 36 për qind të rënies subjektive njohëse. Marrja e portokallit, grejpfrutit, lëngut të portokallit dhe lëngut të grejpfrutit u shoqërua gjithashtu me perspektiva më të ulëta të rënies subjektive njohëse.

Ujë mineral

Pirja e pijeve të gazuara me gaz mund të jetë një shpëtim i vërtetë në ditët e nxehta të verës. Megjithatë, konsumimi i pijeve të ëmbla të gazuara nuk është masa më e mirë për të ruajtur shëndetin e trurit, pasi marrja më e lartë e pijeve me sheqer shoqërohet me shenja të sëmundjes paraklinike të Alzheimerit.

Të dhëna të tjera tregojnë se konsumimi i pijeve freskuese të ëmbëlsuara artificialisht lidhet me një rrezik më të lartë të demencës. Në vend të kësaj, kaloni në pije të gazuara me pak sheqer ose ujë të gazuar për të shuar etjen tuaj.