-ads3-

San Marino është bërë vendi i parë në botë që në krye të shtetit të zgjedh një pjesëtar të komunitetit LGBT+.

Paolo Rondelli është zgjedhur si një nga dy “kapitenët regjentë” të vendit të vogël evropian, i cili do të drejtojë San Marinon për gjashtë muajt e ardhshëm, së bashku me Oscar Minan.

Rondelli, 58-vjeçari njoftoi përmes Facebookut se ai “ndoshta do të ishte kreu i parë i shtetit që i përket komunitetit LGBT”.

Marco Tonti – kreu i shoqatës Arcigay në Emilia-Romagna ku ndodhet San Marino – e përshëndeti atë si “një ngjarje historike”.

“Ai është kreu i parë i shtetit homoseksual dhe aktivisti i parë për të drejtat e komunitetit LGBT”, tha Tonti, raporton euronews.

“Ka precedentë midis krerëve të qeverive dhe ministrave, por kjo është e para në botë për një kryetar shteti”, shtoi ai.

Xavier Bettel i Luksemburgut dhe Ana Brnabiq e Serbisë janë dy shembuj aktualë të kryeministrave LGBT në Evropë.

San Marino – një shtet me vetëm 34 mijë banorë – është pa dalje në det brenda rajonit italian të Emilia Romagnas.

Dy “kapitenët regjentë” të vendit kryesojnë Këshillin e Përgjithshëm të Madh të kombeve, organi legjislativ që i zgjedh ata çdo gjashtë muaj.