Një delegacion i talebanëve pritet të takohet me pjesëtarë të Kryqit të Kuq, zyrtarë evropianë dhe zviceranë në Gjenevë, për të biseduar për ndihma, në kohën e përkeqësimit të situatës humanitare në Afganistan.

Konferenca shënon herën e dytë që përfaqësuesit e qeverisë së udhëhequr nga talebanët në Afganistan, marrin pjesë në negociata humanitare, pjesë e të cilave është një shtet evropian.
Ministria e Jashtme zvicerane ka insistuar se prezenca e këtij delegacioni në Zvicër nuk nënkupton njohjen e qeverisë së udhëhequr nga talebanët.

Kjo qeveri ka dërguar muajin e kaluar një delegacion prej 15-anëtarësh në Olso për negociata të ngjashme me diplomatë perëndimorë.

Ndihma ndërkombëtare pothuajse është ndalur tërësisht, pavarësisht përkeqësimit të situatës humanitare në Afganistan, prej kur talebanët kanë ardhur në pushtet në muajin gusht të vitit të kaluar.

Zyrtarë të konferencës kanë thënë se gjatë takimeve synohet të garantohen ndihma humanitare për Afganistanin.

“Ky shtet është duke u përballur me emergjencë komplekse për shkak të konflikteve të armatosura, Covid 19, pasojave socio-ekonomike, dhe motit ekstrem”, ka thënë organizata joqeveritare.

“Sot, 23 milionë afganë rrezikojnë të përballen me kequshqyerje dhe 97 për qind e popullsisë jeton në nivelin e varfërisë”.

Thirrja e Gjenevës ka thënë se gjatë konferencës do të ndërmjetësohet diskutimi drejt përputhjes me “normat humanitare”, ndonëse nuk është përmendur trajtimi i grave dhe vajzave gjatë udhëheqësisë së grupit të talebanëve.

Organizata ka ftuar talebanët në konferencë “për të diskutuar statusin e ndihmës humanitare, mbrojtjen e civilëve, kujdesin shëndetësor, minat tokësore dhe mjetet tjera shpërthyese që kanë mbetur pas luftës”.

Përfaqësues të Agjencisë zvicerane për Zhvillim dhe Bashkëpunimin, ata të Departamentit për Paqe dhe të Drejta të Njeriut në kuadër të Ministrisë së Jashtme të Zvicrës dhe zyrtarë të Departamentit për Azi dhe Paqësor në po atë Ministri, pritet të takohen me delegacionin në konferencë, ka raportuar agjencia e lajmeve AFP.

Komiteti Ndërkombëtar i Kryqit të Kuq ka thënë po ashtu se do të zhvillojë bisedime me delegacionin.

Në takimin e zhvilluar më 26 janar, komuniteti ndërkombëtar ka lidhur ndihmën humanitare me respektim të të drejtave të njeriut nga ana e talebanëve, kryesisht ato të vajzave, grave dhe minoritetit etnik.

Asnjë shtet nuk e ka njohur qeverinë e udhëhequr nga talebanët, kryesisht për shkak të mungesës së vëmendjes në këto çështje.

Amir Khan Muttaqi, ministri i Jashtëm i talebanëve dhe lideri i delegacionit që ka qenë në Olso, ka thënë javën e kaluar për agjencinë e lajmeve AFP, se grupi duket se po afrohet drejt njohjes ndërkombëtare.

“Ne jemi duke iu afruar atij qëllimi”, ka thënë ai, duke i bërë thirrje Uashingtonit që të zhbllokojë 9.5 miliardë dollarë të aseteve të Bankës Qendrore të Afganistanit, me qëllim të lehtësimit të krizës.

Afganistani është varur tejet shumë nga fondet ndërkombëtare në 20 vjetët e fundit, pasi tri të katërtat e gjithë buxhetit për shpenzime publike, janë siguruar nga ndihmat.
Talebanët kanë pretenduar fitore më 15 gusht të vitit të kaluar, pasi kanë marrë kontrollin e kryeqytetit, Kabulit.

Në atë periudhë, forcat ndërkombëtare, të udhëhequra nga Shtetet e Bashkuara i kanë dhënë fund prezencës gati 20-vjeçare në këtë shtet.