Elizabeth II ka përdorur mesazhin e saj të jubileut Platinum për të mbështetur Dukeshën e Cornwall si Mbretëreshë, duke formësuar të ardhmen e monarkisë në momentin historik të saj. Në ndërhyrjen jashtëzakonisht të rëndësishme, sovranja 95-vjeçare shprehu ‘dëshirën e saj të sinqertë’ që Camilla, e cila filloi një lidhje me Charles kur ai ishte ende i martuar me Princeshën Diana, të njihet si Queen Consort kur burri i saj të bëhet Mbret.

Ekspertët e quajtën mesazhin “të jashtëzakonshëm” dhe thanë se ai tregoi vendosmërinë e Mbretëreshës për të dëshmuar në të ardhmen një monarki të cilës i ka kaluar 70 vitet e fundit. Mbretëresha, duke përdorur jubiletë më të rrallë për të rregulluar punët e saj në një platformë publike, ndau gjithashtu mbështetjen e saj pasardhëse për djalin e saj të madh.

Ajo në mesazhin me shkrim tha: “Dëshiroj t’ju falënderoj të gjithëve për mbështetjen tuaj. Unë mbetem përjetësisht mirënjohës dhe i përulur nga besnikëria dhe dashuria që vazhdoni të më jepni. Dhe kur, në kohën e plotë, djali im Charles të bëhet Mbret, e di që do t’i jepni atij dhe gruas së tij Camilla të njëjtën mbështetje që më keni dhënë mua; dhe është dëshira ime e sinqertë që, kur të vijë ajo kohë, Camilla të njihet si Queen Consort ndërsa vazhdon shërbimin e saj besnik.’

Mbretëresha ka përdorur mesazhin e saj Jubilar Platinum drejtuar kombit për të mbështetur Dukeshën e Cornwall si Mbretëresha Camilla (Foto: PA)

Imazhi publik i Camilla është transformuar që kur ajo u martua me Charles 17 vjet më parë (Foto: PA)

Mbretëresha shprehu dëshirat e saj në prag të 70-vjetorit të ngjitjes së saj në fron (Foto: PA)
Charles dhe Camilla u “prekua dhe u nderuan” nga gjesti i mbretëreshës, tha Clarence House. Princi do të bëjë deklaratën e tij publike të dielën duke festuar jubileun e nënës së tij. Camilla teknikisht do të ishte mbretëreshë kur Charles të hynte në fron dhe vetëm legjislacioni do ta kishte penguar atë. Por ndihmësit mbretërorë këmbëngulën, kur ajo u martua me Charles në 2005, se Camilla nuk donte të bëhej mbretëreshë dhe thanë fillimisht se ish-zonja Parker Bowles ‘kishte synuar’ të njihej në vend të kësaj si Princesha Consort – e para në historinë britanike – në vend të kësaj.

Por përdorimi i kujdesshëm i foljes “të synoj” e la këtë të hapur për të ndryshuar në të ardhmen. Çdo përmendje e “Princess Consort” u hoq nga faqja e internetit e Charles gjatë një rinovimi në 2018.

Charles dhe Camilla thanë se ishin ‘të prekur dhe të nderuar’ nga gjesti i Mbretëreshës (Foto: PA)
Shumëçka ka ndryshuar në vitet që kur Charles, i cili dikur tha se nuk kishte ndërmend të rimartohej, u martua me dashurinë e tij afatgjatë. Imazhi publik i Camilla është transformuar pasi ajo fillimisht u hodh si personi i tretë në martesën e Princit dhe Princeshës së Uellsit. Ajo fillimisht u fajësua për prishjen e martesës së princit me Dianën, Princeshën e Uellsit, dhe kur lajmet për lidhjen e tyre dolën në dritë, ajo u përball me kritika të ashpra. Por në dekadat pas divorcit të uellezëve, vdekja e parakohshme tragjike e pranimit të Dianës dhe Camilla në The Firm, disponimi publik ndaj saj u zbut.

Më poshtë, njerëzit më të afërt me të thonë se ajo është një vajzë me këmbë në tokë nga Sussex, e cila u rrit me dashurinë për kuajt dhe që ra në dashuri me një princ. Gjatë 17 viteve që ka qenë e martuar me Charles, dukesha është rritur në rolin e saj dhe tani është një mikpritëse e sigurt mbretërore kur organizon ngjarje në Clarence House dhe një përfaqësuese e sigurt e Mbretëreshës kur ftohet në tokat e huaja. Ajo është mbrojtëse ose mbështetëse e një sërë organizatash bamirëse për shkrim-leximin, flet në mbështetje të viktimave të dhunës në familje dhe përkrah disa organizata për mbrojtjen e kafshëve.

Camilla tani ka të ngjarë të kurorëzohet së bashku me Charles kur të vijë koha (Foto: PA)
Por roli i saj më domethënës është të mbështesë princin dhe të jetë prania ngushëlluese në shtëpi që i mundëson atij të marrë rolin e trashëgimtarit të fronit. Me Mbretëreshën duke vendosur dëshirat e saj dhe duke bërë thirrje që njerëzit të mbështesin Charles dhe Camilla, dukesha padyshim do të kurorëzohet së bashku me princin në kurorëzimin e tij kur të vijë koha. Mbretëresha, e cila u ngjit në fron më 6 shkurt 1952 me vdekjen e babait të saj George VI, rinovoi gjithashtu zotimin e saj të përjetshëm të detyrës në mesazhin e saj Jubilar Platinum drejtuar kombit.

“Ndërsa shënojmë këtë përvjetor, më jep kënaqësi t’ju rinovoj zotimin që dhashë në 1947 se jeta ime do t’i kushtohet gjithmonë shërbimit tuaj,” tha ajo. Ajo gjithashtu nderoi bashkëshortin e saj të ndjerë, Dukën e Edinburgut, për sakrificat që ai bëri si bashkëshort, ndërsa falënderoi familjen e saj për mbështetjen e tyre. Mbretëresha shkroi: “Jam me fat që kam pasur mbështetjen e palëkundur dhe të dashur të familjes sime. Isha i bekuar që në Princin Philip kisha një partner të gatshëm të kryente rolin e bashkëshortes dhe të bënte pa egoizëm sakrificat që i shoqëronin. “Është një rol që pashë nënën time të interpretonte gjatë mbretërimit të babait tim.”