-ads3-

Vitamina C është një lëndë ushqyese vitale për imunitetin dhe shëndetin e trurit, por njerëzit e përdorin atë për të gjitha llojet e arsyeve.

Disa për të rritur prodhimin e kolagjenit, ndërsa të tjerë betohen në atë për parandalimin ose trajtimin e ftohjes (megjithëse kjo nuk mbështetet nga hulumtimet ).

Ndërsa kurrë nuk mund të hani shumë portokall, ka disa gjëra të rëndësishme që duhet të dini për vitaminën C në formë suplementi, dhe sesi teprimi me të mund të ndikojë negativisht në shëndetin tuaj.

Efektet e marrjes së tepërt të vitaminës C

Vitamina C është një vitaminë e tretshme në ujë, që do të thotë thjesht se mund të shpërndahet në ujë. Për dallim nga vitaminat e tretshme në yndyrë, të cilat ruhen në indet tona yndyrore, ato të tretshme në ujë nuk ruhen në trup, dhe tepricat ekskretohen përmes urinës sonë.

Problemi, megjithatë, lind kur trupi mbingarkohet me lëndë ushqyese. Simptomat fillestare mund të përfshijnë shqetësime të tretjes dhe diarre, të cilat janë parë në doza më të larta se dy mijë miligramë në ditë

Hulumtimet sugjerojnë gjithashtu se marrja e tepërt e vitaminës C mund të dëmtojë veshkat. Arsyeja është se tepricat e lëndës ushqyese ekskretohen përmes urinës si një produkt i mbeturinave i quajtur oksalat. Kur ka një sasi të lartë të oksalatit në trup, është më e vështirë për veshkat dhe mund të lidhet me minerale të tjera dhe të krijojë gurë në veshka.

Disa studime kanë treguar se marrja e suplementeve të dozës së lartë të vitaminës C rrit të dy nivelet e oksalatit dhe rrit rrezikun e gurëve në veshka. Një studim madje lidhi disa raste të dështimit të veshkave me plotësimin e vitaminës C, por kjo konsiderohet e rrallë.

Një efekt tjetër anësor i marrjes së tepërt të vitaminës C është se mund të rrisë thithjen e hekurit veçanërisht të hekurit jo-hem, i cili vjen nga ushqimet me bazë bimore. Ndërsa në përgjithësi kjo konsiderohet si përfitim, doza të larta mund të shkaktojnë mbingarkesë hekuri ose toksicitet hekuri-një gjendje serioze që mund të çojë në dëmtim afatgjatë të tiroides, zemrës, mëlçisë dhe sistemit nervor qendror.