-ads3-

    

Laringiti është një inflamacion i kordave vokale (laringut) nga mbipërdorimi, acarimi ose infeksioni. Brenda laringut janë kordat tuaja vokale – dy palosje të mukozës që mbulon muskujt dhe kërc. Normalisht, kordat tuaja vokale hapen dhe mbyllen pa probleme, duke formuar tinguj përmes lëvizjes dhe dridhjeve të tyre.

Por me laringit, kordat tuaja vokale inflamohen ose irritohen. Kjo bën që kordat vokale të fryhen, gjë që shtrembëron tingujt e prodhuar nga ajri që kalon mbi to. Si rezultat, zëri juaj tingëllon i ngjirur. Në disa raste të laringitit, zëri juaj mund të bëhet pothuajse i pazbulueshëm.

Laringiti mund të jetë jetëshkurtër (akut) ose afatgjatë (kronik). Shumica e rasteve të laringitit shkaktohen nga një infeksion viral i përkohshëm dhe nuk janë serioz. Ngjirja e zërit e vazhdueshme ndonjëherë mund të sinjalizojë një gjendje mjekësore më serioze.

Simptomat

Në shumicën e rasteve, simptomat e laringitit zgjasin më pak se dy javë dhe shkaktohen nga diçka e vogël, siç është një virus. Më rrallë, simptomat e laringitit shkaktohen nga diçka më serioze ose afatgjatë.

Shenjat dhe simptomat e laringitit mund të përfshijnë:

• Ngjirja e zërit
• Zëri i dobët ose humbja e zërit
• Ndjesi gudulisjeje dhe vrazhdësi në fytin tuaj
• Dhimbje të fytit
• Tharja e fytit
• Kollë e thate

Kur duhet të paraqiteni te mjeku

Rastet më akute të laringitit kalojnë me hapa të vetë-kujdesit, të tilla si pushimi i zërit dhe pirja e shumë lëngjeve. Paraqituni te mjeku nëse simptomat e laringitit zgjasin më shumë se dy javë.

Për të parandaluar tharjen ose acarimin e kordave tuaja vokale:

• Shmangni duhanin dhe qëndroni larg hapësirave ku konsumohet duhan.
• Kufizoni alkoolin dhe kafeinën.
• Pini shumë ujë. Lëngjet ndihmojnë në mbajtjen e mukusit në fyt të hollë dhe të lehtë për t’u pastruar.
• Mbani jashtë dietës ushqimet pikante.
• Përfshini një shumëllojshmëri ushqimesh të shëndetshme në dietën tuaj.