-ads3-

Një metodë revolucionare për diagnostikimin e hershëm të sëmundjeve kardiovaskulare është zhvilluar nga shkencëtarët e Universitetit të Leeds të udhëhequr nga inteligjenca artificiale dhe duke përdorur sytë si mjet.

Ky sistem mund të analizojë skanimet e retinës të kryera gjatë një vizite rutinë te okulisti dhe mund të identifikojë pacientët që janë në rrezik të lartë për sulm në zemër gjatë vitit të ardhshëm.

Ekzistojnë gjithashtu dëshmi të sëmundjeve kardiovaskulare në retinë, të njohura nga ndryshimet në enët e saj të vogla të gjakut.

Sipas Nature Machine Intelligence, studiuesit, duke përdorur të dhëna nga Biobank në Mbretërinë e Bashkuar, zbuluan se sistemi i inteligjencës artificiale duke përdorur algoritme parashikuese kishte një saktësi midis 70% dhe 80% dhe mund të përdoret si një mekanizëm për thellimin e shëndetit kardiovaskular .

Në veçanti, ekipi analizoi skanimet e retinës dhe zemrës së më shumë se 5000 njerëzve. Sistemi i inteligjencës artificiale identifikoi korrelacionet midis patologjisë së retinës dhe ndryshimeve në zemrën e pacientit . Më pas, duke kombinuar të dhënat për madhësinë e vlerësuar të ventrikulit të majtë dhe efikasitetin e pompimit me të dhënat bazë të pacientit, teknologjia mund të parashikojë rrezikun e sulmit në zemër gjatë 12 muajve të ardhshëm me saktësi relative.

Aktualisht, detajet në lidhje me madhësinë dhe efikasitetin e pompimit të barkushes së majtë të pacientit mund të përcaktohen vetëm nëpërmjet testeve diagnostike si ekokardiografia ose imazhet me rezonancë magnetike, të cilat janë të sakta për pacientin.

“Kjo teknikë mund të revolucionarizojë shqyrtimin e sëmundjeve të zemrës . Skanimet e retinës janë relativisht të lira dhe zakonisht përdoren nga shumë okulistë. Si rezultat i kontrollit të automatizuar, pacientët me rrezik të lartë të sëmundjes mund të referohen menjëherë për ekzaminim kardiak. “Skanimet mund të përdoren gjithashtu për të monitoruar shenjat e hershme të sëmundjeve të zemrës”, tha profesori Alex Frangi, i cili mbikëqyri hulumtimin.