Deri më tani, të gjithë kemi kujtuar se kolla, ethet, të fikët dhe dhimbjet e trupit janë shenja të zakonshme të COVID.

Por përveç këtyre shenjave tipike, disa njerëz kanë përjetuar edhe simptoma të pazakonta të një virusi për të cilin ende nuk dimë shumë.

Studiuesit ende po mësojnë për simptomat e çuditshme që shfaqen te disa njerëz dhe jo te të tjerët.

Humbja e nuhatjes dhe shijes

Mjeku Ali Jamehdor thotë se humbja e shqisës së nuhatjes dhe shijes njihet tashmë si një shenjë e zakonshme e infeksionit nga lloji ‘origjinal’ i koronavirusit. Me infeksionin delta, flitet më pak për këtë simptomë, dhe duke qenë se omikroni është bërë soji dominues, ai është pothuajse jo ekzistues, shkruan EatThis.

Disa njerëz ishin pa këto shqisa për orë të tëra, disa për ditë të tëra dhe disa nuk u kthyen as pas më shumë se një viti.

Nuk ka asnjë shpjegim mjekësor për këtë, por fatmirësisht rastet e raportuara janë gjithnjë e më pak.

Diarreja

Mjeku Michael Hirt pranë Universitetit të Harvardit thotë se shumica e njerëzve që luftojnë me këtë simptomë për shkak të COVID-it mendojnë se e kanë helmuar veten me ushqim ose thjesht kanë ngrënë diçka që nuk u përshtatet.

Kjo është një simptomë kaq e zakonshme saqë shëndeti publik po kryen analiza të mostrave nga ujërat e zeza për të monitoruar ekspozimin ndaj virusit, shkruan EatThis.

Skuqjet e lëkurës

“Skuqja është një simptomë vërtet e çuditshme e COVID. Ato shfaqen në trup, në kokë, madje edhe në gishtat e këmbëve dhe duken si mavijosje. Shumë njerëz që infektohen me omicron kanë dhimbje të forta të fytit, gjë që nuk ishte rasti me llojet e mëparshme. Duket se njerëzit ose kanë një hundë minimalisht të mbytur dhe një fyt që guduliset ose sëmuren vërtet me dhimbje koke, marramendje, kollë dhe temperaturë”, shpjegon mjekia Teresa Bartlett.

Tringëllimë në veshët

Tringëllimë në veshët ose tringëllimë në veshët raportohet herë pas here nga pacientë të infektuar me COVID ose pas marrjes së vaksinës kundërCOVID.

Tringëllimë në veshët është zakonisht një shenjë e dëmtimit të veshit të brendshëm.

Lidhja e drejtpërdrejtë midis tringëllimë në veshët dhe COVID nuk është konfirmuar, një mundësi është se ajo është shkaktuar nga një stuhi citokine që ndodh te njerëzit me Covid. Nëse konstatohet se ekziston kjo lidhje, pacientët që janë në rrezik më të lartë të humbjes së dëgjimit (ata me diabet, sëmundje të zemrës ose për ndonjë arsye tjetër në rrezik humbje dëgjimi) do të jenë më të prekshëm dhe sëmundja COVID mund të përshpejtojë proceset patologjike.

Simptomat e gojës

Sipas dentistit Mansi Oz, “virusi lidhet me qelizat në gojë”.

Në këtë mënyrë ai hyn në qarkullimin e gjakut dhe përhapet nëpër trup. Kjo mund të rezultojë në simptoma që mund të vini re në gojën tuaj:

Humbja e shijes

Gojë e thatë

Depozita të bardha në gjuhë

Ngjyra dhe tekstura e gjuhës ndryshojnë

A keni përjetuar ndonjë nga këto simptoma të çuditshme?