-ads3-

Një atak në zemër zakonisht ka një listë të njohur simptomash: dhimbje gjoksi, vështirësi në frymëmarrje dhe një ndjenjë rëndimi në gjoks. Por këto nuk janë simptomat e vetme dhe as nuk duhet të ndodhin me çdo atak në zemër.

Sulmet e heshtura në zemër, të njohura zyrtarisht si infarkt i heshtur i miokardit (SMI), janë “të heshtura” sepse simptomat janë aq të lehta sa njerëzit shpesh nuk e kuptojnë se kanë ndodhur, shkruan The Insider.

Por kjo nuk do të thotë që mund të injoroni një atak të heshtur në zemër dhe ekspertët mjekësorë thonë se është po aq i rrezikshëm sa ai klasik. Ja se si të dalloni nëse keni një atak të heshtur në zemër dhe çfarë të bëni për të.

Çfarë është një atak i heshtur në zemër?

Një studim i vitit 2015 i botuar në revistën Circulation me afro 10.000 pjesëmarrës krahasoi sulmet e heshtura dhe klasike në zemër dhe zbuloi se ato të heshtura përbëjnë pothuajse gjysmën e të gjitha sulmeve në zemër.

Nicole Weinberg, një kardiologe pranë Qendrës Shëndetësore të Providence Saint John, thotë se mund të ketë situata ku njerëzit nuk kanë simptoma, por kanë një atak të heshtur në zemër. Megjithatë, ka disa simptoma të buta dhe diskrete që janë të vështira për t’u njohur.

Këto përfshijnë lodhjen, urthin, gjoksin, shpinën ose shqetësimin e gojës dhe problemet e frymëmarrjes, sipas Akademisë Amerikane të Mjekëve Familjarë (AAFP). Një sulm klasik në zemër mund të ketë simptoma të ngjashme, por gjithashtu shpesh përfshin një ndjenjë presioni ose dhimbje në gjoks, krahë, qafë, shpinë dhe/ose gojë.

Për më tepër, simptomat e një ataku të qetë në zemër mund të zëvendësohen lehtësisht me diçka tjetër, të tilla si dispepsi, stërvitje e rëndë apo edhe dhimbje dhëmbi. Edhe pse këto simptoma nuk duken të jenë shenjë e diçka serioze, Weinberg thotë se një atak i qetë në zemër është po aq serioz sa çdo atak tjetër në zemër.

Pse sulmet e heshtura në zemër janë të rrezikshme?

Sulmet në zemër – të heshtura ose klasike – ndodhin kur në zemër nuk arrin mjaftueshëm gjak, gjë që rrit mundësinë e një ataku përsëri në zemër, si dhe mundësinë e dështimit të zemrës.

“Është thelbësore që të hapim një arterie koronare të bllokuar sapo të bllokohet, në mënyrë që të mos jemi në një situatë ku ka rrjedhje të reduktuar të gjakut”, tha Weinberg.

Ndërsa studimi zbuloi se sulmet e heshtura në zemër janë më të zakonshme te burrat sesa gratë, u zbulua gjithashtu se gratë kanë më shumë gjasa të vdesin nga pasojat.

Studiuesit kanë zbuluar gjithashtu se sulmet e heshtura në zemër janë më të zakonshme te njerëzit e moshuar me diabet. Për shembull, në një studim të botuar në vitin 2012 në Gazetën e Shoqatës Mjekësore Amerikane, 14% e 337 pjesëmarrësve me diabet përjetuan një atak të heshtur në zemër krahasuar me 9% të së njëjtës popullatë që kishte një atak klasik në zemër.

Si të dalloni shenjat e një ataku të heshtur në zemër?

Nëse mendoni se mund të keni simptoma të sulmit në zemër, duhet të telefononi menjëherë një ambulancë. Megjithatë, në shumicën e rasteve të sulmit të heshtur në zemër, simptomat janë aq të buta apo edhe jo ekzistuese, saqë personi zakonisht nuk mendon se thirrja e ambulancës është fare e nevojshme.

Diagnoza vendoset shpesh gjatë një ekzaminimi sistematik rutinë ose gjatë një vizite te mjeku për shkak të simptomave afatgjata si lodhja, gulçimi dhe dispepsi.

Faktorët e rrezikut janë të njëjtë për sulmet klasike dhe të heshtura në zemër: historia familjare e sulmeve në zemër, mosha, zgjedhja e zakoneve të jetës si pirja e duhanit apo ushtrimet e pamjaftueshme, obeziteti dhe gjendjet si presioni i lartë i gjakut, kolesteroli i lartë dhe diabeti.