-ads3-

Shtëpia e parë e ndërtuar nga themelet 3D është zbuluar në Williamsburg të Virxhinias. Shtëpia e cila ka 1200 metra katrorë, tre dhoma gjumi dhe dy banja, u deshën vetëm 12 orë për ta printuar.

Në mënyrë tipike, një shtëpi e kësaj madhësie do të kishte marrë katër javë për t’u ndërtuar, por pronarja e shtëpisë April Springfield kishte plane të tjera.

Në vend të materialeve tipike të përdorura për të ndërtuar një shtëpi, ajo përdori betonin si materialin e saj kryesor, i cili mund të ulë kostot e ndërtimit deri në 15 për qind për metër katror.

Betoni është gjithashtu një izolues i shkëlqyeshëm, kështu që ul faturat e ngrohjes dhe ftohjes, dhe forca e tij siguron mbrojtje të madhe kundër tornadove dhe uraganeve.

Ndërtesa është gjithashtu e certifikuar nga EarthCraft, që do të thotë se minimizon ndikimet mjedisore dhe nuk do të kushtojë aq shumë për t’u mirëmbajtur.

Pavarësisht se April Springfield mbikëqyri lavanderitë në një hotel lokal për gati pesë vjet, të ardhurat e saj ishin ende më pak se 80 për qind e të ardhurave mesatare të zonës, që do të thoshte se ajo nuk mund të blinte shtëpinë e saj, transmeton rtv21.tv.

Ishte e vështirë për të që të kursente para, por ajo përdori të paktën 300 orë ‘sweat equity’ duke ndërtuar vetë shtëpinë për të subvencionuar koston.

Projekti u organizua nga bamirësia Habitat for Humanity në partneritet me kompaninë e printimit 3D Alquist.

Programi i blerësve të shtëpive Habitat i ofroi asaj një hipotekë me shlyerje jo më shumë se 30 për qind të të ardhurave të saj. Ata gjithashtu kthejnë para në komunitet për të ndërtuar shtëpi më të përballueshme në Shtetet e Bashkuara.

Ndërtimi i çdo shtëpie të ndërtuar nga Habitat for Humanity Gadishull dhe Greater Williamsburg është një përpjekje bashkëpunuese midis vullnetarëve, sponsorëve të shtëpive dhe blerësve.

April ka gjithashtu printerin e saj personal 3D që e lejon atë të riprintojë çdo gjë nga prizat elektrike deri te dorezat e dyerve.

Kjo është shtëpia e parë e printuar në 3D, por pritet të zbulohet e dyta e tyre në Tempe, Arizona, muajin e ardhshëm.