-ads3-

Një spital amerikan ka refuzuar një pacient për një transplant zemre të paktën pjesërisht sepse ai nuk është i vaksinuar kundër Covid-19. DJ Ferguson, 31 vjeç, ka nevojë të madhe për një zemër të re, por Brigham and Women’s Hospital në Boston e hoqi atë nga lista e tyre, tha babai i tij, David. Ai tha se vaksina kundër Covid bie ndesh me “parimet bazë të djalit të tij, ai nuk beson në të”.

Spitali tha se po ndiqte politikën.

Brigham and Women’s Hospital i tha BBC-së në një deklaratë: “Duke pasur parasysh mungesën e organeve në dispozicion, ne bëjmë gjithçka që mundemi për të siguruar që një pacient që merr një organ të transplantuar të ketë shanset më të mëdha për të mbijetuar”.

Një zëdhënës tha se spitali kërkon “vaksinën Covid-19 dhe sjelljet e stilit të jetesës për kandidatët për transplantim për të krijuar shansin më të mirë për një operacion të suksesshëm dhe për të optimizuar mbijetesën e pacientit pas transplantimit, duke pasur parasysh se sistemi i tyre imunitar është i shtypur në mënyrë drastike”.

Deklarata e formuluar me kujdes e spitalit duket se sugjeron se mund të ketë faktorë të tjerë përtej statusit të pavaksinuar të pacientit për papërshtatshmërinë e tij, por ai refuzoi të diskutonte specifikat, duke përmendur privatësinë e pacientit.

Spitali shtoi se shumica e 100,000 njerëzve në listat e pritjes për transplantim organesh nuk do të marrin një organ brenda pesë viteve për shkak të mungesës së organeve në dispozicion.

Z. Ferguson ka qenë në spital që nga fundjava e fundit e Falënderimeve, 26 nëntor 2021, dhe ai vuan nga një problem i trashëguar i zemrës që bën që mushkëritë e tij të mbushen me gjak dhe lëngje, sipas një GoFundMe.

Organizatori i mbledhjes së fondeve tha se Ferguson ishte i shqetësuar se ai mund të vuante nga inflamacioni kardiak – një efekt anësor i mundshëm nga vaksinimi i koronavirusit që Qendra e SHBA për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) thekson se është i rrallë dhe i përkohshëm – dhe se mund të rezultonte fatale duke pasur parasysh dobësia e zemrës së tij.

Dr Arthur Caplan, kreu i etikës mjekësore në Shkollën e Mjekësisë NYU Grossman, tha për CBS News se pas çdo transplanti organesh, sistemi imunitar i një pacienti mbyllet dhe një ftohje e zakonshme mund të jetë fatale.

“Organet janë të pakta, ne nuk do t’ia shpërndajmë ato dikujt që ka një shans të dobët për të jetuar, kur të tjerët që janë të vaksinuar kanë një shans më të mirë për të mbijetuar pas operacionit,” tha Dr Caplan.

CDC inkurajon marrësit e transplantit dhe ata në rrethet e tyre të afërta që të vaksinohen plotësisht dhe të përforcohen.

‘Kam humbur punën për shkak të pavaksinimit’
Cili është rreziku i Covid për amerikanët e pavaksinuar?
Burri amerikan merr zemër derri në transplantin e parë në botë
Një baba i dy fëmijëve me një fëmijë të tretë rrugës, Ferguson mbetet në spital, thanë të dashurit e tij.

Familja e tij ka sugjeruar se ai është shumë i dobët për t’u transferuar në një spital tjetër dhe se “po i mbaron koha”.

“Djali im po lufton me shumë guxim dhe ai ka integritet dhe parime në të cilat beson vërtet dhe kjo më bën ta respektoj atë edhe më shumë”, tha David Ferguson.

“Është trupi i tij. Është zgjedhja e tij.”

Nuk është hera e parë që një amerikan i pavaksinuar përballet me pengesa në kujdesin shëndetësor javët e fundit.

Në fillim të këtij muaji, një grua nga Minesota paditi spitalin e saj lokal pasi mjekët u përpoqën t’i hiqnin burrin e saj të pavaksinuar nga ventilatori që ai kishte përdorur për dy muaj.

Pak më shumë se 63% e popullsisë së SHBA-së është e dyfishtë dhe rreth 40% e amerikanëve kanë marrë një dozë të tretë përforcuese.