-ads3-

Shtetet e Azisë Qendrore, Kazakistani, Uzbekistani dhe Kirgistani kanë pësuar ndërprerje të energjisë elektrike në qytetet kryesore, thanë autoritetet dhe banorët pas mbylljes së linjave kryesore të energjisë në Kazakistan.

Rrjetet e tri ish-republikave sovjetike janë të ndërlidhura dhe përmes Kazakistanit ato lidhen me rrjetin elektrik rus, të cilin mund ta përdorin gjatë mungesave të papritura.

Por linja e transmetimit Veri-Jug e Kazakistanit, e cila e lidh Kazakistanin jugor me popullsi të dendur dhe dy vende fqinje me termocentrale të mëdha në Kazakistanin verior dhe rrjetin rus, u mbyll të martën në mëngjes për emergjenca në pjesën e Azisë Qendrore të rrjetit, tha KEGOC.

Ndërprerje u raportuan në qytetin më të madh të Kazakistanit, Almaty, dhe disa qytete të mëdha jugore pranë kufirit Uzbekistan dhe Kirgistan.

Autoritetet në Uzbekistan dhe Kirgistan kanë thënë se po rifillojnë termocentralet pas një mbylljeje emergjente dhe fillimisht do të mbeten të shkëputura nga rrjeti i Azisë Qendrore.