-ads3-

Hakerët e Koresë së Veriut vodhën pothuajse 400 milionë dollarë (291 milionë £) asete dixhitale në të paktën shtatë sulme në platformat e kriptomonedhave vitin e kaluar, pretendon një raport.

Kompania e analizës së Blockchain Chainalysis tha se ishte një nga vitet më të suksesshme të regjistruara për kriminelët kibernetikë në shtetin e Azisë Lindore.

Sulmet kishin në shënjestër kryesisht firmat e investimeve dhe shkëmbimet e centralizuara.

Koreja e Veriut ka mohuar në mënyrë rutinore të jetë përfshirë në sulme të tilla që i atribuohen atyre.

“Nga viti 2020 deri në vitin 2021, numri i hakimeve të lidhura me Korenë e Veriut u rrit nga katër në shtatë dhe vlera e nxjerrë nga këto hakime u rrit me 40%”, thuhet në një raport, transmeton rtv21.tv

Hakerët përdorën një sërë teknikash, si shfrytëzimet e kodit dhe malware për të hequr fondet nga kuletat “të nxehta” të organizatave dhe më pas i zhvendosën ato në adresat e kontrolluara nga Koreja e Veriut, tha kompania.

Kuletat e nxehta të kriptomonedhave janë të lidhura me internetin dhe rrjetin e kriptomonedhave dhe kështu janë të prekshme ndaj hakerimit. Ato përdoren për të dërguar dhe marrë kriptovaluta dhe i lejojnë përdoruesit të shikojnë sa argumente kanë.

Shumë ekspertë rekomandojnë lëvizjen e sasive të mëdha të kriptomonedhave që nuk nevojiten çdo ditë në kuletat “të ftohta”, të cilat janë shkëputur nga interneti më i gjerë.

Chainalysis ka thënë që shumë nga sulmet e vitit të kaluar të jenë kryer nga i ashtuquajturi Grupi Lazarus.

Grupi besohet se kontrollohet nga byroja kryesore e inteligjencës së Koresë së Veriut, Byroja e Përgjithshme e Zbulimit.