Kryeministri britanik, Boris Johnson deklaroi se pavarësisht rritjes rekord të rasteve të koronavirusit, kufizimet e kufizuara aktualisht në fuqi në Angli ishin qasja e duhur dhe do të mbaheshin, sipas ”The New York Times”.

“Ne kemi një shans për të kapërcyer këtë valë Omicron pa e mbyllur vendin tonë edhe një herë”, tha Johnson në një konferencë shtypi.

“Ne mund t’i mbajmë shkollat dhe bizneset tona të hapura dhe mund të gjejmë një mënyrë për të jetuar me këtë virus”, theksoi ai.

Kryeministri tha se do të nxiste kabinetin që të vazhdonte me masat aktuale të emergjencës për koronavirusin, të quajtur “Plani B”, të cilat u prezantuan në fillim të dhjetorit, ndërsa vala Omicron u përhap.

Ato përfshijnë maskat, udhëzime për të punuar nga shtëpia dhe përdorimin e pasaportave të vaksinave, por ato nuk respektojnë masat më të rrepta të bllokimit që kishin kërkuar disa ligjvënës dhe shkencëtarë të opozitës.

“Unë mendoj se bilanci i masave që kemi është i duhuri”, theksoi Johnson.

”Ka një shans të mirë për të kaluar valën pa kufizime të mëtejshme”, shtoi ai.

Ndërsa qeveria e zotit Johnson ka shtyrë që Britania e Madhe të mbetet e hapur javët e fundit, një rritje e rasteve të koronavirusit e nxitur nga varianti shumë i transmetueshëm Omicron ka shtuar presionin për mbyllje.

Të martën, u raportuan rreth 218 000 raste të reja të koronavirusit dhe shtrimet në spital kanë vazhduar të rriten.

Johnson pranoi se javët në vazhdim do të ishin sfiduese.

Por, ai vuri në dukje mbështetjen që u jepet industrive kryesore dhe tha se besonte se mungesat e stafit do të ishin shumë më pak shkatërruese sesa një bllokim.