-ads3-

Një nga peshqit më të përdorur, por edhe më të disponueshëm në dietën e përditshme është toni.

Shkon mirë me shumë sanduiçe dhe sallata, kështu që edhe ata që nuk janë adhurues të peshkut e duan.

Megjithatë, konsumimi i tepërt i tij mund të ketë gjithashtu një efekt negativ në trup.

Tuna ka shumë përfitime për organizmin, ndaj përveçse konsumon proteina shtesë në organizëm, ky peshk përmirëson shëndetin e trurit dhe të syve.

Është një nga burimet më të mëdha të acideve yndyrore omega-3 dhe përmirëson kujtesën, shëndetin e zemrës, por ka edhe efekte anti-inflamatore.

Megjithatë, ka edhe diçka për t’u kujdesur kur futni ton të konservuar në trup.

Një nga dobësitë e tij është se ka shumë vaj.

Prandaj ky lloj peshku mbart më shumë kalori, ndaj nëse bëni kujdes që të mos shtoni peshë, rekomandohet të merrni atë që nuk është i konservuar.

Nëse jeni një nga ata persona që konservoni tonin në menynë e përditshme, dhe në të njëjtën kohë ju shqetëson fryrja , duhet të mendoni përpara se ta merrni herën tjetër.

Megjithëse natriumi është i dobishëm në rregullimin e lëngjeve të trupit, marrja e tepërt e tij mund të shkaktojë shqetësim në stomakun e mërzitur.

“Një kanaçe ton – qoftë me vaj apo jo, përmban një të katërtën e marrjes mesatare të natriumit”, sipas Institutit Linus Pauling.

Dhe një tjetër nga efektet e dëmshme, por jo më pak i rëndësishëm është merkuri , një metal që mund të shkaktojë helmim të organizmit dhe si i tillë duhet shmangur sa më shumë.

Hulumtimet kanë treguar se ekspozimi ndaj merkurit shoqërohet gjithashtu me presionin e lartë të gjakut, nivele më të larta të kolesterolit të keq dhe një rrezik të shtuar të sulmit në zemër.

Tuni i konservuar përmban shumë më pak merkur sesa i freskët. Dhe më pas kur shihni etiketën “ton i lehtë” në kanaçe, kjo do të thotë se mund ta hani çdo javë pa asnjë problem, sipas institutit.