-ads3-

Ministri i ri gjerman i Bujqësisë, Cem Özdemir synon të vendosë rregulla më të rrepta për industrinë ushqimore dhe të rrisë çmimet e produkteve të gatshme ushqimore pasi që ato përmbajnë shumë sheqer, yndyrë dhe kripë.

Sipas tij, gjermanët konsumojnë shumë në mënyrë jo të shëndetshme, andaj planifikon të vendosë rregulla më të rrepta kur bëhet fjalë për produktet e gatshme për t’i ushqyer njerëzit më të shëndetshëm.

“Dieta gjermane në përgjithësi është shumë e pashëndetshme”, u ankua politikani i Të Gjelbërve në një intervistë për Bild am Sonntag, duke shpjeguar se arsyeja e nismës së tij ishte fakti se më shumë se 50 për qind e të rriturve gjermanë janë mbipeshë.

“Arsyeja për këtë situatë është shumë sheqer, yndyrë dhe kripë, veçanërisht në produktet e gatshme. Politikanët janë përpjekur për një kohë të gjatë të motivojnë industrinë ushqimore për të zvogëluar praninë e këtyre përbërësve në ushqim përmes angazhimeve vullnetare. Kjo është ajo tani. Qëllimi im është të vendos objektiva të detyrueshme reduktimi. Çmimi duhet të theksojë më fort të vërtetën ekologjike”, nënvizoi ai.

Nga këndvështrimi i Ozdemirit, duhet të rriten edhe çmimet e produkteve ushqimore dhe bujqësore.

“Nuk duhet të ketë më çmime të ushqimeve të padëshiruara, ato çojnë në degradimin e fermës, parandalojnë më shumë mirëqenien e kafshëve, nxisin zhdukjen e specieve dhe rëndojnë klimën. Unë dua ta ndryshoj këtë,” tha ministri gjerman i bujqësisë.

Ai dëshiron t’i bëjë njerëzit në Gjermani të vlerësojnë ushqimin e tyre po aq sa makinat e tyre.

“Ndonjëherë kam një ndjenjë se vaji i mirë motorik është më i rëndësishëm për ne sesa vaji i mirë i sallatës,” kritikon Özdemir.

Ushqimi, shpjegoi ai, nuk duhet të bëhet një mall luksi, “por çmimi i tij duhet të theksojë më fort të vërtetën ekologjike”.

Synimi i Ministrit të Bujqësisë është rritja e sipërfaqeve të sipërfaqeve bujqësore të kultivuara organikisht nga 10 në 30 për qind deri në vitin 2030. Ai dëshiron të “përdor fuqinë blerëse të shtetit”.

“Ushqyerja në institucionet publike duhet të fokusohet në përdorimin më të madh të produkteve rajonale dhe organike. Shteti duhet të jetë model këtu”, tha ai.

Ndërkohë, ministrja Federale e Mjedisit Steffi Lemke bëri thirrje gjithashtu për një reduktim drastik të përdorimit të pesticideve në bujqësi.

“Unë nuk supozoj se ne do të jemi në gjendje të heqim dorë plotësisht nga përdorimi i pesticideve brenda katër viteve. Por ne kemi nevojë për një reduktim të konsiderueshëm nëse duam të ndalojmë zhdukjen e insekteve,” tha Lemke.

Ajo është e bindur se edhe shumica e fermerëve duan të përdorin më pak pesticide. Megjithatë, fermerët i kanë përdorur ato për dekada, tha ajo, pas një politike bujqësore evropiane që kërkonte rritje të fermave dhe rritje të rendimenteve ose blerjen e atyre produkteve.

Lemke kritikoi gjithashtu faktin se qeveria e mëparshme gjermane vendosi që një politikë e tillë bujqësore evropiane të vazhdojë edhe në shtatë vitet e ardhshme.