-ads3-

Themeluesi i Facebook-ut, Mark Zuckerberg dhe gruaja e tij Priscilla Chan kanë blerë 110 hektarë të një ish-plantacioni panxhar sheqeri në ishullin Hawaii të Kauait.

Toka bujqësore përfshin pjesën më të madhe të rezervuarit prej dheu Ka Loko, i cili lëshoi qindra gallona ujë në vitin 2006 pasi shtrati i tij u shemb, duke shkaktuar vdekjen e shtatë njerëzve, përfshirë një grua shtatzënë, shkruan DailyMail.

Toka e re i bashkohet pronës luksoze të çiftit prej 1,300 hektarësh në vlerë 100 milionë dollarësh, gjë që i ka vënë ata në shënjestër të kritikëve që i kritikojnë për përpjekjen për të ‘kolonizuar’ ishullin.

Pjesa më e madhe e pasurisë së Zuckerberg shtrihet në tokë të mbrojtur bujqësore që rrethon rezidencën e çiftit në Hawaii, Ko’olau Ranch, raporton Star-Advertiser.

Zuckerberg shpenzoi 116 milionë dollarë në vitin 2014 në 707 hektarë tokë, e cila përfshinte pjesën më të madhe të plazhit Pila’a dhe Plantacionit Kahu’aina, si dhe rreth 600 hektarë në prill të këtij viti për 53 milionë dollarë.

“Marku dhe Priscilla vazhdojnë të bëjnë shtëpinë e tyre në Ko’olau Ranch”, tha Ben LaBolt, një zëdhënës i çiftit, në një deklaratë për shtyp.

“Çifti planifikon të zgjerojë punën e tyre në bujqësi, blegtori dhe ruajtje dhe mbrojtje të kafshëve të egra në pronën tani 1,400 hektarë”, tha LaBolt.

Sipas gazetës lokale të Hawaiit, Garden Island, pasuria e Zuckerberg përfshin një shtëpi prej 6100 metrash katrorë me një garazh me 16 vetura, zyra dhe seli sigurie për ekipin e sigurisë prej 23 milionë dollarësh të Zuckerberg.

Shtesa e re në pasuri përfshin rezervuarin Ka Loko, i cili mbetet i pa riparuar pas katastrofës së përmbytjeve të vitit 2006 dhe në listën e digave me rrezik të lartë të ishullit.