-ads3-

Qytetarët kinezë kanë hedhur kritika në internet kundër ambicieve hapësinore të miliarderit dhe themeluesit të Teslas, Elon Musk, të hënën pasi Kina u ankua se stacioni i saj hapësinor u detyrua të ndërmarrë veprime evazive për të shmangur përplasjen me satelitët e nisur nga programi Starlink i Musk.

Satelitët nga Starlink Internet Services, një divizion i kompanisë së hapësirës ajrore të Musk, SpaceX, patën dy “takime të ngushta” me stacionin hapësinor kinez më 1 korrik dhe 21 tetor, sipas një dokumenti të dorëzuar nga Kina në fillim të këtij muaji në hapësirën e OKB-së.

“Për arsye sigurie, Stacioni Hapësinor i Kinës zbatoi kontrollin parandalues të shmangies së përplasjeve”, tha Kina në një dokument të publikuar në faqen e internetit të Zyrës së Kombeve të Bashkuara për Çështjet e Hapësirës së Jashtme.

Ankesat nuk janë verifikuar në mënyrë të pavarur. SpaceX nuk iu përgjigj menjëherë një kërkese për koment.

Në një postim në platformën e mikroblogimit Weibo të ngjashme me Twitter, një përdorues tha se satelitët e Starlink ishin “thjesht një grumbull mbeturinash hapësinore”, ndërsa një tjetër i përshkroi ato si “armë amerikane të luftës hapësinore”.

Me afro 30,000 satelitë dhe mbeturina të tjera që besohet se po rrotullohen rreth planetit, shkencëtarët u kanë kërkuar qeverive të ndajnë të dhëna për të zvogëluar rrezikun e përplasjeve katastrofike në hapësirë.

Vetëm SpaceX ka vendosur rreth 1900 satelitë për t’i shërbyer rrjetit të saj me brez të gjerë Starlink dhe po planifikon më shumë.