-ads3-

Shkencëtarët egjiptianë kanë analizuar në mënyrë digjitale mbetjet e Amenhotep I, duke zbuluar detaje të reja rreth jetës dhe vdekjes së këtij faraoni egjiptian.

Mumia u zbulua në vitin 1881. Ajo kishte veshur një maskë të bukur prej druri. Por ajo ishte aq e brishtë sa ekspertët nuk guxuan ta preknin shumë. Prandaj, mumia e këtij faraoni mbeti e vetmja mumie mbretërore egjiptiane e gjetur në shekujt 19 dhe 20 që arkeologët nuk e kanë zbuluar deri më tani.

Duke përdorur teknologjinë digjitale jo-invazive, shkencëtarët tani kanë arritur të depërtojnë në sekretet e kësaj mumieje dhe të studiojnë përmbajtjen e saj.

“Duke hequr në mënyrë digjitale mumien dhe duke hequr shtresat e saj virtuale – maskën e fytyrës, fashat dhe vetë mumien – ne ishim në gjendje të studionim mbetjet e këtij faraoni në detaje të jashtëzakonshme”, tha radiologu Sahar Saleem nga Shkolla e Mjekësisë e Universitetit të Kajros.

Saleem dhe kolegët e saj zbuluan se Amenhotep I vdiq në moshën rreth 35-vjeç dhe 169 centimetra i gjatë. Ai kishte dhëmbë të shëndetshëm. Në fasha u gjetën rreth 30 amuleta dhe një rrip ari.

Faraoni gjithashtu kishte një mjekër të ngushtë, një hundë të vogël të ngushtë, flokë kaçurrelë dhe dhëmbë të sipërm pak të dalë. Një analizë e eshtrave të tij nuk zbuloi ndonjë problem shëndetësor që mund ta çonte në vdekjen e tij, shkruan CNN.

Amenhotep I sundoi Egjiptin për rreth 21 vjet, midis 1525 dhe 1504 para Krishtit. Ai ishte mbreti i dytë i dinastisë së 18-të dhe ndërtoi shumë tempuj gjatë mbretërimit të tij.

Ekspertët zbuluan gjithashtu se mumia ishte dëmtuar keq në një moment, për të cilën ndoshta ishin fajtorë grabitësit e varreve të lashta. Sipas teksteve hieroglifike, priftërinjtë dhe balsamuesit e dinastisë së 21-të u përpoqën t’i riparonin këto dëmtime më shumë se katër shekuj pasi faraoni ishte mumifikuar.

“Ne shohim që, të paktën në rastin e Amenhotep I, priftërinjtë e dinastisë së 21-të riparuan me dashuri dëmin e bërë nga grabitësit e varreve, e rikthyen mumien në shkëlqimin e saj të mëparshëm dhe lanë bizhuteri dhe amulete madhështore në vend,” tha Saleem.

Lexo të radhës