-ads3-

Inteligjenca matet më së shumti përmes testeve të IQ-së, por ka disa parametra nga përditshmëria që thonë gjithashtu se je i zgjuar.

Thjesht mendoni se çfarë mendoni kur përshkruani dikë që mendoni se është i zgjuar.

Ndërsa ka një sërë mendimesh të ndryshme, studimet kanë treguar se inteligjenca nuk është një tipar fiks. Janë tre karakteristika që tregojnë inteligjencë të vërtetë dhe të padiskutueshme.

1. Mësoni nga gabimet tuaja

Njerëzit e zgjuar janë në gjendje të pranojnë dështimet e tyre dhe t’i përdorin ato si mësime për suksesin e ardhshëm. Në fakt, një studim i lidhur me aftësitë vendimmarrëse tregoi se kritika pozitive pas një gabimi rezulton në një performancë më të mirë herën tjetër.

Ndërsa gabimet dhe pengesat mund të jenë zhgënjyese, njerëzit inteligjentë i shohin ato si mundësi për rritje dhe zhvillim në të gjitha fushat.

2. Shihni të dyja anët e problemit

Kur dikush mund të diskutojë qartë dhe bindshëm çdo cep të problemit, ai është me të vërtetë i zgjuar. Nëse dikush është i kujdesshëm dhe i informuar mirë, ai nuk e falsifikon inteligjencën e tij për të përparuar.

Ndërsa janë me pasion dhe elokuentë, ndonjëherë flasin për një temë nga këndvështrimi i tyre, nëse nuk i kanë marrë parasysh të gjitha anët e problemit, nuk e kuptojnë atë.

3. Jeni një lexues i zjarrtë

Nëse dikush nuk citon burimet e tij dhe këmbëngul në një mendim të caktuar, pavarësisht provave, ju keni një rast klasik të ekzagjerimit të njohurive. Një mënyrë e thjeshtë për ta kontrolluar këtë është t’i pyesni se çfarë bëjnë në kohën e tyre të lirë.

Përveçse është një mënyrë e shkëlqyer për të fituar njohuri rreth përvojave që janë të ndryshme nga tuajat, hulumtimet tregojnë se leximi përmirëson funksionin e trurit, aftësitë e komunikimit dhe përqendrimin.