Një mosfunksionim në xhiroskopin Hubble Space Telescope ka krijuar probleme serioze në drejtimin e saj, njoftoi sot NASA.

Siç raportohet nga Agjencia amerikane e hapësirës, një prej xhiroskopëve të teleskopit u shkatërrua të premten e kaluar.

Teleskopi vendoset në të ashtuquajturën pozitë “të sigurt” kur përjashtohen të gjitha sistemet që nuk janë të nevojshme. Kjo do të thotë se të gjitha vëzhgimet shkencore janë në pritje.

NASA ka njoftuar se kontrollorët e misionit po punojnë për të rregulluar një teleskop 28-vjeçar. Xhiroskopët u kërkohet të mbajnë Hubble të drejtuar në drejtimin e duhur, ndërsa vëzhgimet bëhen.

Astronomët përdorin një observator në orbitë për të vëzhguar hapësirën, zbulojnë sisteme diellore të largëta, si dhe galaktikat dhe vrimat e zeza.

Hubble u lansua në vitin 1990 dhe kishte probleme të mëparshme me xhiroskopë.

Teleskopi, projekt i krijuar nga bashkëpunimi i Agjencisë së Hapësirës së SHBA dhe atij të Evropës, ndodhet në orbitën e Tokës dhe mbledh informacione shkencore.

Loading...