Për të gjithë shtetasit amerikanë të cilët dëshirojnë të blejnë një shtëpi këtë vit, duhet të paguajnë rreth 199.200 dollarë, çmimi mesatar për një shtëpi në SHBA, sipas Zillow.

-ads3-

Madje kjo shifër mund të jetë më e ulët nëse bëhet fjalë për Ohajo apo Michigan por nëse jetoni në New York apo San Francisko ky numër mund të jetë shumë më i madh madje një shtëpi mund t’ju kushtojë dhe 1 milion dollarë.

Por shtëpitë nuk kanë qenë gjithmonë kaq të shtrenjta. Në vitin 1940, vlera mesatare e shtëpive në SHBA ishte vetëm 2,938 dollarë.

Në vitin 1980 pati një rritje goxha të madhe ku çmimi i një shtëpie shënonte 47.200 dollarë dhe në vitin 2000 cmimi arriti vlerën e 119.600 dollarë.

Por sipas të dhënave të Censusit të SHBA edhe të përshtatura me inflacionin, çmimi mesatar i shtëpisë në vitin 1940 do të kishtë qenë vetëm 30,600.

Vlera mesatare e shtëpive në SHBA nga viti 1940 deri në vitin 2000.

1940:   2,938 $

1950:   7,354 $

1960:   11,900 $

1970:    17,000 $

1980:    47,200 $

1990:    79,100 $

2000:    119,600 $

Ja sa do të ndryshonin këto shifra të përshtatura me inflacionin

1940:   30,600 $

1950:   44,600 $

1960:   58,600 $

1970:    65,600 $

1980:    93,400 $

1990:    101,100 $

2000:    119,600 $

Është e natyrshme që çmimet të rriten me kalimin e kohës, por problemi qëndron se vlera e shtëpive po tejkalon inflacionin duke e bërë pothuajse të pamundur për blerësit e rinj të hyjnë në treg.

Çmimet kaq të larta janë dhe arsyeja pse blerësi i zakonshëm në ditët e sotme është 44  vjeç ndërkohë që në vitin 1981 blerësi tipik i shtëpive ishte 25- 34 vjeç.